Hogyan védhető meg az ültetvény a fagykártól, avagy kisregény a tavaszi fagyról.
A biológiában vannak állatok, akik győztesen veszik fel a versenyt a faggyal. Ezek a vadkacsák-vadlibák, akik egész éjjel mozgatják a saját vízterületüket -még a Balaton szélén is- és nem hagyják befagyni azt. Nem a hártyás jeget rugdossák vissza a víz alá felolvadni, hanem a vizet mélyebb rétegeivel együtt mozgatják, és bár e nagyobb tömeg együtt hűl: a felszín nem fagy be. A vadászoknak saját szavuk van erre.

Minden tavaszi fagykárnak : „ 2méter felett maradt egy 30%”, vagy „fél-termésünk lett, de az alsó 1,5 m-en szinte semmi”, „az alma db-ra még csak-csak megmaradt, de sok az ipari minőségű” : végül is ezek lesznek a szezon végmondatai, ismerősek?

3,3ha terület 3 méter magasságban 100.000m3 levegőt tartalmaz. Ekkora térben helyezkedik el a termésünk döntő hányada. Ha ez a légtömeg -7C-fokosra lehűl, akkor ez virágzásban totális fagykárt okoz. Tudják mennyi energia hiányzik ekkor e 100.000 m3 levegőből? : 20 liter benzin. 20 liter benzin égéshőjével 0 fokosra lehetne melegíteni 3,3Ha-nyi zárt ültetvény-légtérfogatot. Hihetetlen? Azért Magyarországon 3milliószor ennyi felület van és ezt beszorozva elég nagy szám jön ki csak azért, mert előző este lement a nap.

Inverzió: képzeljünk el egy tavaszi napot, amikor a talaj 25C-fokos ugyanekkor a levegő 14-15C. A talaj a közvetlen felette levő néhány cm-es légréteget átmelegíti, ami felszáll, mert melegebb és könnyebb. Ez a felszállt légtömeg egész nap hízik és 10-30 méter magasban melegebb, mint a felszín alsó 0-10 méterén. Este lecsúszik a nap és a talaj egyedül marad, besugárzás nélkül. Nagyon gyorsan veszíti el a nappali hőt, este 21.30-ra felszíne már -9C-fokos lehet. Folyamatosan hűti a közvetlen felette lévő 0-5m-es légmezőt, de a levegő jó hőszigetelő képessége miatt lassan halad fel a kár. A talaj által nappal még melegített feláramlott levegő immár alulról hűtést kap: csapdába esett. Energiatöbblete abból a napból származott, ami felmelegítette a talajt, de most éjjel ez cserben hagyva hűteni kezdi. Ez a csapdába esett réteg az INVERZIÓ. Tavasszal 4-30m-es magasságban fedezhető fel. Átlagos hőtöbblete 3-5C-fok.

Képzeljünk el egy fenyő-erdőt, melynek a tűlevelei végén a kifagyási-kifehéredési pontokon megannyi -5C-fokos energiaállapot keletkezik. Ez a növényi víztartalom miatt befelé halad az ágak felé. Ilyen fagyáspont a fűszálak hegye, a tüskésdrót vége, de a rügy, a sziromlevelek, a porzó és a bibe is. Ha semmi mást nem csinálnánk, csak elfújnánk ezeket a fagyási pontokat a helyükről, már nagyot tehetnénk a termés érdekében. Erre mondja a népi bölcsesség: „..csak a szél meg ne álljon!” Ez a műszél nem okoz mérhető hőfok-növekedést, de szüretelhető termést: IGEN. Látens-, vagy mérhetetlen hőként hívja ezt a szakirodalom. A fagyvédelmet C-fokokkal bizonyítgatjuk, pedig a termés a produktum. A Juventus edzője mondta: a Barcelona ellen nem labdatartást akarunk nyerni, hanem meccset.

Bizonyára nyomtak már le ping-pong labdát a víz alá. Pont így száll fel a meleg levegő, ha hideg közegbe jut. Sajnos ez kis hőkülönbségnél is így van, pl.: kifújt cigifüst a szobában.

A tavaszi fagy utáni megmenekült termésekből következtethetünk arra, hogy a még több terméshozáshoz nem sok hiányzott. A fajták, a talajfoltok, a szélső sor, a vizes árok stb., máshogy viselkednek. Utólag leszögezhetjük : néhány tized fok is nagyot segített volna.Összegzem: a tavaszi fagyok nem következnek be drasztikus gyorsasággal, van idő védekezni. A bolygatott-felmelegített ültetvény a F-AirGo V2021 leállítása után 24 perc alatt veszítette el mért energiatöbbletét. Max.15 perc alatt vissza kell érni ugyanarra a helyre.

A védekezés hatékonysága a sokszori kisléptékű energiaközlésen alapulhat. Jelentős előny a légáram képzése. Álló-, és vontatott üzemeltetésű szélgépekkel az inverzióban meglévő-, ill. az inverzió légrétegébe feláramoltató rendszerek hőenergiáját vonhatjuk be a védekezésbe: (traktor kipufogógáza, fűrészporos kályha, fagyvédő-gyertya, koksz vödör, Köd-Sárkány, Frostbuster stb.) Az öntözött terület, a rövidre nyírt talajtakaró növényzet, a növényi kondíció mind-mind együttes technológiai elemként tesznek hozzá a termésvédéshez.
Faragó Endre
16.09.2022.
Vissza a kezdőlapra
blog

további cikkeink