Hogyan védheti meg gyümölcsösét a tavaszi fagytól a f-airgo fagyvédőgéppel?
F-Airgo blog

F-Airgo V2021, a világ első, 100%-ban magyar fejlesztésű, vontatott, TLT-hajtású, vertikális légleszívó gépe.

Működése:

Az inverzió rétegének magasabb hőmérsékletű levegőjéből (4-30m magasság) egy axiál-ventilátor meghajtásával 90.000-110.000m3/h légmennyiséget leszívunk, majd ezt a lombkorona alatt (20-24m-es sugárral) elterítjük. Ez a meleg levegő ekkor a hidegebbel elkeveredve nem tud felemelkedni. Nem tud felemelkedni, mert immár felette melegebb réteg van. Az elterített levegőt innen: a melegebb állapotában szívtuk le és másodpercek múlva elröpítve és elkeverve a lombkorona alatti réteggel csak hűteni tudtuk. Így nehezebb lett. És mert nehezebbé vált, fizikailag nem tud felemelkedni, nem tud felemelkedni….- hőtöbbletével meglehelgeti a termőzónát.

Az így szétterített, a virágzat melegítésére szánt levegő is hűlni kezd, de 15 perc múlva újból elhalad a F-AirGo V2021, és újból melegebb levegőt küld segítségül. A szórási átfedések miatt 6-7 percenként találkozik egy fa e melegebb levegővel. A levegő kilépősebessége 90-110km/h. 1m3 levegő=1kg. Óránként 90-110 tonna 2-5C-fokkal melegebb tömeget állíthatunk a védekezés oldalára. A mozgó légréteg önmagában is jelentősen csökkenti a fagykárt, a fentről áthelyezett hőenergia döntően tovább javítja a hatékonyságot.

A virágzásban a terméskezdemények laboratóriumi körülmények között -4,9–5,1C-nál fagynak meg. Olykor ilyen lehűléseknél is teljes termésünk lesz, más évben viszont 80-90%os fagykárunk. Képzeljenek el egy nem fagytalanított kerti-csapot tavaszi fagy után: csak reggel a felmelegedésekor reped szét! Bizonyára a fagyos éjszaka utáni hírtelen felmelegedés ellenünk hat. Itt megjegyzem: a F-AirGo reggel 7.30-kor már az inverzióból +0,2C-+3,0C-fokos levegőt szív le, ami ekkor már 3-7C-al hűvösebb: Kiegyenlíti a hirtelen hőugrást.-Ha tavaszi fagyok idején csak a meglévő permetezőgépeink ventilátorait járatnánk, akkor máris +50 % esélyt adhatnánk a termésképzéshez. Ez a légkeverésről szól. Ha a permetező gép helyett F-AirGo V2021-est működtetünk, akkor:
 • 40-80%-kal több levegőt mozdíthatunk le,
 • ezt függőleges leszívással az inverzió melegebb levegőjéből tehetjük,
 • beforgatva, és újra-újra hasznosítva ezzel a saját traktorunk kipufogó gázának (70liter gázolaj) hulladékhőjét,
 • az elterített levegő közvetlen a talajfelszín felett siklik és nem terheljük ártó légárammal
  a didergő virágzatot,
 • célgépet használhatunk: aminek mozgási útvonala, légteljesítménye, a beterített levegő
  hőmérséklete-páratartalma, valós időben és felhő-alapúan is elemezhető.
  (GPRS-WiFi-Bluetooth)
Faragó Endre
23.03.2022.
Vissza a kezdőlapra
blog

további cikkeink