A F-Airgo fagyvédőgép légleszívó erejének illusztrációja.
A légkeveréses fagyvédelmek a hőenergiát a természetes inverzióból szerzik. A világ az álló gépek irányába fejlesztett. Most egy másik mód működése válik beláthatóvá. A füst csupán a hőterjedés illusztrációja. Maga az egyszerű fizika válik értelmezhetővé, mégis csodás jelenség rajzolódik ki. A nézőre bízom a felfedezést. Valahogy így szívható vissza-vissza a földfelszínen fejlesztett "felvesztegetett" energia is, amire oly nagy szüksége lenne a didergő virágzatnak.

 A levegőrészecskék hőcseréje sokkal lassabban megy végbe, mint gondolnánk. Ezt hőszigetelésnek is nevezhetjük: pl. a -9C-fokra hűlt talaj olykor egész éjjel sem okoz fagykárt a lombkoronában. A talajfelszíni hőfejlesztések (fagyvédőgyertya,vödör,gázégők,kipufogógáz stb.) zöme az ültetvények termőzónája fölé emelkedik. Ez látható például a falusi kémények vízszintes füst-terjedésénél. A F-AirGo V2021, az inverzió hőtöbbletével együtt ezt a felvesztegetett/juttatott hőt is VISSZASZERZI, lekavarja és a virágzónában TARTJA! Erről szól a film. Életmentő kJ-okat csapdázhatunk be. Nézzék a füstöt...
  • Nemcsak a leszívó-hengerben történik leáramoltatás, hanem a körben kilépő nagysebességű légáram is szívóhatással lép fel.
  • A hő-elkeveredést nagy-energiaigényű súrlódásokal biztosítjuk. A TLT-működése min.: 8-10 liter gázolaj/üzemóra igénnyel bír. 
  • Az ültetvényben talajszinten képzett hőfejlesztések létrehozzák a feláramlást.
Faragó Endre
20.11.2021.
Vissza a kezdőlapra
blog

további cikkeink